Verslag van 11 april: EHB(S)O, een ongeval zit in een klein hoekje

Verslag van 11 april: EHB(S)O, een ongeval zit in een klein hoekje

Op donderdagavond 11 april  konden de junioren van TV Ilpendam kennismaken met EHBO. Na een korte introductie door Steve Jepkes van de organisatie BHV Waterland gingen ze van start met de workshop.

De meeste junioren weten nog niet veel van EHBO. Vaak willen ze wel helpen, maar weten niet hoe.  In de workshop werden letsels behandeld die, vooral bij junioren, het meest kunnen voorkomen bij het tennis. De boodschap van deze avond was: probeer altijd een geblesseerde speler te helpen, en waar nodig iemand anders te waarschuwen als een medespeler hulp nodig heeft. Daarna werd er getoond wat te doen bij een letsel, zoals bloeding. Een pleister plakken hebben de meeste al geleerd toen ze klein waren. Niet altijd worden zulke handelingen geassocieerd met het verlenen van Eerste Hulp 😊. Toch is dat heel belangrijke kennis!

Wanneer het letsel erger is dan een schaafwond of verstuiking mag je altijd 1-1-2 bellen. De meldkamer kan je dan verder helpen. Iets doen is beter dan niets doen! Verder kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  • wat EHBO is en waarom het belangrijk is om over EHBO te leren.
  • dat je altijd kunt helpen
  • 4 belangrijke stappen bij het verlenen van hulp
  • huidwonden en brandwonden herkennen en behandelen
  • letsels aan botten, spieren en gewrichten
  • kleine ongevallen
  • bewusteloosheid

Er werd geoefend in groepjes. Tafels aan de kant, zodat er voldoende ruimte is om te liggen op de grond. Het oefenen zonder letsel was een beetje vreemd, maar door te oefenen leer je om op de juiste manier te kunnen helpen als er wel een ongeluk gebeurt.

Bedankt voor de leerzame les, namens de junioren van TV Ilpendam!

Voor meer informatie over opleidingen van BHV Waterland: www.bhvwaterland.nl/